موزه دکتر محفوظی

از سالهای بسیار دور علاقه های فردی مدیریت مرکز (دکتر صادق محفوظی) به جمع‌آوری و تحقیق در نسخ خطی، مجموعه شخصی بسیار نفیسی برایشان فراهم آورد که رفته‌رفته به یکی از موزه‌های گران‌سنگ و منحصربه‌فرد در خاور میانه بدل شد.

 

با اینکه جملگی این آثار خطی نفیس و ارزشمند با زحمات بسیار و هزینه‌های شخصی مدیریت مرکز (و همچنین والد ماجدشان) در طی سالها فراهم‌شده بود اما در چند مخزن مجزا و دور از هم نگهداری می‌شد و نظم بایسته نداشت.


از سوی دیگر بیم آن می‌رفت که مهم‌ترین هدف و انگیزه‌ی خرید و حفظ این آثار گران‌قدر، یعنی در دسترس و معرض نمایش گذاشتن آن‌ها برای استفاده‌ی پژوهشگران و جامعه فرهنگی کشور با این پراکندگی آثار برآورد نشود و محققان دانشور، از وجود این آثار خطی منحصربه‌فرد بی‌خبر بمانند. 
مجموع این عوامل و نگرش زیبای دکتر صادق محفوظی و اندیشه تحقیق در ذات و درون شیوه‌های فکری و گرایش‌های ذوقی پیشینیان موجب شد بخشی از طبقات ساختمان مرکز دایرة‌المعارف در قالب موزه و نمایشگاه‌های دائمی آثار خطی فرهنگی و هنری در معرض دید عموم و علاقه‌مندان اختصاص و بخش نسخه‌های مذکور را در یک مکان مناسب جای دهد.


ارتقاء آثار خطی به 40 هزار کتاب خطی، تحقیق و تتبع و چاپ 10 اثر موزه ای جامع به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی، ارائه خدمات به محققان در حوزه‌های طب سنتی، کلام و فلسفه، علوم غریبه، نجوم و تجهیز کامل تر کارگاه مرمت آثار و مهمتر از همه ایجاد مرکز جهانی کارشناسی آثار فرهنگی، تاریخی که شناسنامه دار کردن آثار خطی را باهمکاری کارشناسان برجسته داخلی و خارجی، احیاء 109 رشته هنرهای سنتی ایران، حمایت از هنرمندان معاصر، برگزاری نمایشگاههای خط، نقاشی و هنر ایرانی در کشورهای مختلف و نمایشگاههای امانی آثار موزه ای در دنیا از اهم فعالیت‌های اخیر این موزه است. 
موزه مرکز دائرة‌المعارف انسان‌شناسی به‌عنوان بزرگترین موزه غیر دولتی در ایران مطرح هست که گنجینه ارزشمندی از آثار خطی و قدیمی اسلامی را در خود جای داده است.