رونمایی از 20 اثر خطی موزه دکتر محفوظی رمضان 1395

در مراسمی با حضور چهره­‌های مطرح فرهنگی، از 20 اثر خطی قرآنی، علمی، فرهنگی و هنری موزه محفوظی، رونمایی شد.

به گزارش ایسنا، مدیر موزه خصوصی محفوظی اعلام کرد: در این مراسمِ رونمائی، آثار خطی نفیس و نایاب با توجه به قدمت، اهمیت نگارش در دوران خاص تاریخی، ریزه­‌کاری­‌های تزئینی و جنبه­‌های هنری و تکنیک‌­های ظریف بصری، معرفی و رونمایی شدند.

«محمدصادق محفوظی»، با بیان این که هر سال در ماه مبارک رمضان 20 نسخه خطی که نسبت به سایر آثار خریداری شده، از ویژگی­‌های برجسته­‌تری برخوردار هستند، رونمایی می­‌شود، توضیح داد: 6 دفتر کامل مثنوی معنوی کتابت شده در دوران صفوی، کیمیای سعادت امام محمدغزالی از سده 8 هجری قمری و مرقع مناجات­‌نامه خواجه عبدالله انصاری به خط نستعلیق جلی، در این مراسم رونمایی شدند.

وی قاب آینه مزین به شمایل امیرالمومنین(ع) و اشعار فارسی پیشکش شده به ناصرالدین شاه قاجار را یکی دیگر از آثار برجسته‌ی رونمایی شده دانست و افزود: کلیات سعدی کتابت شده در سال 1092 هجری قمری، قرآن عمامه­‌ای 8 گوشه منحصر به فرد با جلد لاکی و گل و طومار شجره­‌نامه ائمه معصوم و اولادشان به خط نسخ در دو رو و مربوط به سال 700 هجری قمری از دیگر آثاری بودند که مورد توجه متخصصان قرار گرفتند.

*چاپ عکسی دو اثر خطی نفیس دیگر

رئیس مرکز دایره­‌المعارف انسان­‌شناسی، در ادامه از چاپ عکسی دو نسخه خطی نفیس کتاب «دعای صباح» و کتاب «لوایح جامی» در مجموعه­‌اش خبر داد و با اشاره به خط شکسته نستعلیق میرزا غلامرضا اصفهانی در کتابت لوایح جامی، افزود: کل کتاب شامل 43 صفحه 12 سطری است که صفحات ابتدایی آن دارای سرلوحی زیبا با نقوش لاجورد، طلا، زرد و نارنجی و مشکی و سفید است و رنگ­‌ها با ظرافت و تنوع جالبی در سطرها و جداول صفحات بعدی، مورد استفاده قرار گرفته­‌اند.

محفوظی، همچنین درباره قدمت نگارش کتاب توضیح داد: پای امضای کاتب اثر، تاریخ 1291 قمری به چشم می­‌خورد.

وی با بیان این که چاپ عکسی اثر یادشده، با مقدمه «علی حیدریساولی» و به کوشش «سیدصادق حسینی اشکوری»، رمضان امسال به انتشار رسیده است، بیان کرد: چاپ عکسی این کتاب 148 صفحه‌­ای از سوی موسسه پژوهشی ابن­‌سینا صورت پذیرفته است.

او در بخش دیگری از سخنانش به انتشار چاپ عکسی کتاب دیگری به نام «دعای صباح» اشاره کرد و گفت: این دعا که یکی از ادعیه محبوب امیرالمومنین (ع) به حساب می­‌آید، توسط «محمدشفیع تبریزی» و در سال 1237 هجری قمری به خط نسخ معرب کتابت شده است.

وی با تأکید بر این که برخی از ترجمه‌های متنوع این دعا در صفحات اولیه کتاب منتشر شده است، اظهار کرد: شرح احوال و آثار نگارنده کتاب نیز در صفحات 41 و 42 به طور خلاصه درج شده است. چاپ عکسی این دعا ، در قالب یک کتاب 94 صفحه­‌ای و رنگی از سوی موسسه پژوهشی ابن سینا انتشار یافته و مقدمه آن نیز توسط «سیدصادق حسینی اشکوری» به نگارش درآمده است.

این مجموعه‌دار، از نسخه خطی ذخیره خوارزمشاهی مربوط به سال 640 هجری قمری، مثنوی معنوی به خط نستعلیق 1256 هجری قمری و مرقع اسناد به دست خط امیرکبیر، به عنوان سایر نسخ رونمایی شده در مراسم نام برد و ادامه داد: شاهنامه فردوسی مربوط به سال 1240 هجری قمری، کتاب «خلاصه اللغه» استاد وصال شیرازی با خط ترکیبی نستعلیق و شکسته نستعلیق، کتاب قصیده «برده بوصیری»، «برهان الکفایه فی احکام النجوم»، جزء 16 قرآن کریم به خط ریحان 5 سطری، «زادالمعاد» به خط نسخ معرب نوشته شده توسط «عبدالله بن عاشور»، کتاب شرح احوال و تاریخ زندگی امام رضا (ع) به خط نستعلیق و قرآن به خط «بیهاری» از دیگر آثار خطی رونمایی شده در ماه مبارک رمضان امسال بودند.

به گفته‌ی محفوظی در این مراسم رونمایی، «اکبر ايراني» رئيس مرکز ميراث مکتوب، دکتر «ميرجلال­الدین کزازي» شاهنامه پژوه، دکتر«حبیب­الله عظیمی»معاون سازمان اسنادوکتابخانه ملی ایران، دکتر «سيدصادق اشکوري» رئيس مرکز ذخائراسلامي، استاد «مهدی عتیقی‌مقدم»مرمتگرنسخ خطی، دکتر «علي حيدري­يساولي» استاد دانشگاه، استاد «اميراحمدفلسفي» خوشنويس، دکتر «شهرام یوسفی‌فر»، معاون اسنادسازمان اسنادوکتابخانه ملی ایران و  سرانجام پروفسور «سيدحسن امين» استاد دانشگاه گلاسکو انگلستان حضور داشتند.