به سایت موزه نسخ خطی، آثار فرهنگی هنری و کتابخانه دکتر محفوظی خوش آمدید.

میکروفیلم آثار نفیس در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد
مصاحبه روزنامه آسیا با دکتر محمد صادق محفوظی، مؤسس مرکز دایره المعارف انسان شناسی و موزه نسخ خطی و آثار فرهنگی در حاشیه مراسم رونمایی از نسخ خطی:
نسخ خطی که دونمایی شده چه ـدثیری بر میراث فرهنگی ما دارد و دیدگاه و فلسفه شخصی شما در جمع آوری این نسخ چیست؟
معمولاً در طول سال 4 تا 5 بار رونمایی داریم. یکی از اینها در ماه مبارک رمضان است و تبرک می جوییم به نورانیت این ماه و تعدادی از کتب اسلامی و ایرانی را رونمایی می کنیم. امشب کتاب های علمی نظیر چند مجلد طب شامل طب دوران تیموری، تشریح الابدان و کتاب های مشهور طب خوارزمشاهی بود که در حدود قرن 5 هجری نگاشته شده بود رونمایی شد. کتاب های مربوط به ادبیات و فرهنگ و هنر نظیر مثنوی مولانا و مرقعی از درویش عبدالمجید طالقانی رونمایی شد که اولی کتابت محمد ابراهیم قمی و دومی شکسته نستعلیق درویش عبد المجید طالقانی بود. کتاب های عملی مربوط به تاریخ تشیع بود. کتاب نادری هم مربوط به اوایل قرن 6 هجری کتابت 501 ه.ق جزو نفایسی که النهایه شیخ طوسی محسوب می شود و در فقه جزو کتاب های بی نظیر قرن 6 است، در این مجموعه رونمایی شد.
قرآن بیهاری که از بیهارستان هند بوده و در قطع بی نظیر است هم رونمایی شد. همچنین آثار دیگر که خیلی نادر هستند و از این جهت بسیار مورد توجه قرار گرفتند. این آثار در کتابخانه موزه شخصی خودم نگهداری و در سایت نیز ارائه می شود. 11 هزار جلد هم فهرست شده و در سایت ارائه گردیده و مابقی در حال فهرست نگاری است. پایان نامه ها و کتاب های زیادی در حاشیه این موزه و کتابخانه به چاپ رسیده که در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است.
آثاری که برای اولین بار رونمایی شد برای محققان و پژوهشگرانی که می خواهند در این زمینه تحقیقات خود را تکمیل کنند در دسترس خواهد بود؟
حتماً و به طور قطع در دسترس قرار خواهند گرفت. با مراجعه به سایت و تقاضا میکروفیلم را در اختیار همگان قرار خواهیم داد.
در کشور ما چند موزه و متابخانه به سبک موزه شما وجود دارد و این کتابخانه ها چه موقعیتی دارند؟
در بخش کتابخانه های خصوصی کتابخانه خطی مجموعه ما و کتابخانه آیت الله مرعشی ار اهمیت خاصی برخوردارند، در بخش دیگر (غیرخصوصی) خوشبختانه کتابخانه آستان مقدس رضوی جزو معدود موزه هایی است که در توجه به آثار و حفظ و حراست آنها خوب بوده و مدیریت خوب و ارشمندی در آن وجود دارد، ولی متأسفانه در بخش دولتی به طور مثال موطه رضا عباسی که جزو موزه های تاریخی ارزنده و میراث کشور است، با اینکه زحمات زیادی توسط مدیران دلسوز و کارشناس انجام شده، اما در سال های اخیر بی توجهی هایی نسبت به آن شده است که علت آن اشتباهاتی است که به علت عملکرد غیر تخصصی و غیر علمی از سوی مدیران سازمان میراث فرهنگی در سال های اخیر بوده که صدمات جبران ناپذیری به این مجموعه وارد شده است. البته می توان با اقدامات ابتدایی آثار تخریب شده این مجموعه را ترمیم کرد و این میراث ارزشمند را به نحو مطلوب تری حفظ و حراست کرد.
چرا چنین بی مهری هایی نسبت به مهم ترین سازمان فرهنگی و تاریخی کشور صورت گرفته است؟
جای تأسف است که میراث فرهنگی کشور توسط دولت به صورت حیاط خلوت تلقی شده است، انگار این بخش نیازمند مدیران زبده و متخصص نیست و صدماتی به این میراث فرهنگی ئارد شده است. نمی گویم مدیران آن مجموعه انسان های خوب و موجه و دلسوزی نبودند. اما نگهداری از این میراث، مدیران متخصص و کارشناس می طلبد تا این صدمات وارد نمیشد. بسیاری از پیشکسوتان و عزیزان کارشناس و زبده میراث کشور به گوشه عزلت رانده شده اند.
جنابعالی از دولت جدیدی که به زودی سکان اجرایی کشور را به دست می گیرد، چه توقعی دارید؟
امیدوارم در دولت جدید که دولت تدبیر و امید نام گرفته است آرامشی به وجود آید که صاحبان رای بتوانند تصمیمات فاخر، جدی وسازنده ای بگیرند. البته لازم به ذکر است که بگویم در حیطه فرهنگ بعد از انقلاب اتفاقات ارزشمندی افتاده است که نباید نادیده گرفته شود. خوشبختانه در روز های اخیر شاهدیم که ادبیات مسئولان از حالت تیز و گزنده خارج شده و به دوران اخلاق، ادب و حکمت وارد شده است. مسلماً این نوید روزهای درخشانی را در تاریخ کشور می دهد.